Frågor & Svar Au pair; Alltmöjligt!

Posted by Fanny Mattila 2012-11-27 @ 00:38:00

Måste man vara duktig på engelska för att kunna åka som Au Pair? Hur är din engelska har den utvecklats på något sätt?
Självklart är det bra om man förstår engelska och kan uttrycka sig någorlunda bra. Men samtidigt är det många många au pairer som åker hit för att lära sig engelska. Du behöver inte oroa dig, de felsta från Sverige har väldigt mycket bättre engelska än andra länder. 
Jag tror att min Engeska utvecklas lite mer varje dag, jag börjar få ett bättre flow när jag pratar och framför allt om någon pratar med mig och jag inte hinner tänka innan jag svarar. Det är då det blir som bäst haha.

 
Har du någon gång ångrat att du åkte som au pair till USA? 
Nej inte det minsta. 


Vilket är det bästa stället som du har shoppat på i New York? :)
Just nu måste jag säga SOHO men har sett långt ifrån allt. 


Har du någon bästa kompis i USA? 
Nej. Jag har ju bara vart här en månad och hinner bara träffa folk på helgen men självklart finns det personer jag umgåtts med mer och känner att jag klickat bättre med. 

Sally, en tjej från Tysklan.

Trivs du bra i din "nya" familj? 
Nu trivs jag!

Vad saknar du allra mest med Sverige (inte nån person)? :)
Min katt, men det kanske räknas som person. Annars mitt täcke och min garderob och att äta middag klockan fem.

Är du nöjd med ditt val New York? Eller hade du hellre velat åka nån annanstans i USA? 
De var ju inte riktigt stället jag "valde" då man väljer efter familj inte ställe. Men ja, jag känner att det är likt Sverige i vädret så jag känner mig hemma men samtidigt är det en stor stor stad med många möjligheter och mycket att se.

känns det bra att vara aupair eller hade du hellre velat ha ett vanligt jobb i USA? 
Det känns bra, ibland är det jobbigt att vara med en bebis hela dagarna men för det mesta trivs jag med jobbet. Gör sådant jag gillar, promenerar, städar, tvättar, äter och såklart är med barn. 


Vad äter ni för mat där? 
För det mesta äter vi indisk vegansk mat. Men vi beställer ofta mat också, då kan det bli kinamat, grekiskt, mexikanskt osv osv. Jag har testat ny mat nästan varje dag sedan jag kom hit och tycker det är jätte kul. I början smakade allt blä men nu smakar det bra. (saknar dock mina frukostar som f*n)

Hur är din värdfamilj?
Dom är väldigt passionerade personer och då menar jag inte i varandra utan i intressen. Dom brinner för mycket så som musik, resor, choklad osv. Väldigt smarta och vill att deras dotter ska ha utvecklande leksaker, inte bara dockor. Mamman är vegetarian, pappan vegan. Full fart hela tiden, sällan en lugn stund. Väldigt snälla människor som till exempel skänkte bort kläder och annat efter hurricane Sandy. Kristna. Erika är en väldigt glad bebis, det första man får se på morgonen är hennes leende. 

Vad jobbar dina värdföräldrar med?
Charu är journalist och skriver om resor och skönhet. 
Här är hennes blogg.
Matt är royal manager inom Bibel society. (Ett företag?)

Du verkar inte komma riktigt överens med din värdmamma. Är hon otrevlig eller hur står det till egentligen? Det verkar inte riktigt som att du känner dig så välkommen. Jag hoppas att du känner att du trivs bättre snart iallafall, det är du värd!
Åh det är inte så att vi inte kommer överens, men hon är faktiskt min chef och att bo med sin chef kan vara lite frustrerande ibland. Sen så är hon en person som alltid har många bollar i luften och sällan har en lugn stund över och ibland känns det som hon förväntar sig att jag ska vara likadan. Men annars är hon en väldigt smart, snäll och caring person. Så jag ska inte klaga. 

 Har funderat lite över din hostmum, du verkar ju relativt glad över att hon inte var hemma så jag undrar naturligtvis hur eran relation ser ut? Bråkar ni?
Som jag skrev innan, vi bråkar verkligen inte! Hon är bar inte lika bra som min riktiga mamma hihi.

En annan fråga är - hur är maten? Saknar du de svenska köttbullarna och lingonen? Haha.

Saknar att varje vecka plocka i vad jag vill i vagnen och varje dag ha allt hemma. Saknar att äta tor frukost osv. Men annars saknar jag inte riktigt den "svenska maten".

Har du kommit in i engelskan än? & tänker du på engelska? :)
Jo då det har jag, ibland kommer jag inte på vissa ord men det gör jag inte alltid på svenska heller haha. Jag tänker i båda, men jag har faktiskt kommit på mig själv med att tänka på Engelska så en dag pratade jag svenska en hel dag och en mening kunde låta ungefär såhär. "Yeah right, borde vi ta den typ or borde vi ta the other subway" 


Vad är det bästa/sämsta med att vara au pair i new york?
Det bästa är nog att jag får uppleva allt det här, att resa iväg och lära sig nya saker helatiden.

Det sämsta är nog lönen, och att man bor med sin chef. 


Hur länge ska du stanna?
Jag ska stanna ett år. Man kan avbryta året men det är självklart inget jag har som mål. Man kan också förlänga sitt år men det återstår att se.

 Har du någon pojkvän ? i så fall bor han i sverige ? saknar du inte dom där hemma ?

Nej det har jag inte, som tur va! Klart man saknar att ha sin bästa kompis som granne och att kunna prata med pappa över middagen men samtidigt kan man inte leva likadant hela livet bara för att man är rädd för att sakna. Jag kommer ju tillbaks sen. 


Vad var det om fick dig att våga ta det där klivet till new york ?

Jag hade ju egentligen tänkt att åka till London eftersom det va nära, men så skulle Johanna till USA och så tänkte jag "äh vafan, ska jag göra det ska jag göra det ordentligt!" Så skrev jag in mig på sts program och sen fanns det ingen tvekan på att jag skulle åka.

 
Har du gått upp mycket i vikt sen du flyttade till USA?
Haha jag har faktiskt inte vågat kolla. Men om jag inte har det måste det vara magi. Kan ju säga att min mage är mjuknog nu... Innan usa.. Ni får ingen efter bild. 

Känns det konstigt att johanna åkte hem innan du kom dit? ni som pratat om det så mycket och så, speciellt hon.
Ja det va riktigt tråkigt och nu har vi inte setts på kanske fyra månader, längsta tiden någonsin utan varandra.


Kan du inte beskriva lite om hur det är att bo i New York? Det är en dröm för mig nämligen! :) 
Alltså det är så svårt att säga, jag har bara vart här en månad men än så länge är det kul att lära sig nya gator, gå vilse, hitta rätt. Sitta på cafeer på natten. Åka subway och hamna rätt. Gå runt i rosa Victoria Secret affärer. Vandra på Brooklyns gator med bruna hus omkring sig. Träffa främlingar som hjälper dig. Gå in på clubs och få gratis dricka hela kvällen. Vandra genom en upplyst levande stad klockan fem på morgonen. 
Men samtidigt borde man ha in mind att det är inte bara lyxiga märkesaffärer. Fina skyltfönster. Höga hus. Trevliga människor. The american dream. Det är också smutsigt. Dyrt. Läskiga människor. Konstiga gränder. Skabbiga tunnelbanor. Så om det är din dröm att flytta hit, tänk på att det inte bara är lyx.

Skulle du kunna tänka dig att bo i USA? Är det så bra som vi svenskar föreställer oss eller tycker du att det känns överskattat?
Jag vet inte än, hade säkert kunna bo här men hade säkert kunna bo i Engeland eller Tyskland med. Är ganska mobil och känner mig snabbt hemma. 
Jag tror att Många ser det som the American dream och att USA är ganska överskattat på det sättet.
Får du ta hand om Erica på nätterna också? 
Nej det sköter Charu & Matt. 

Tror du att det är jobbigare eller lättare att ta hand om en bebis än om lite äldre barn?
 
Det finns många pros and cons. Pros är att hon inte riktigt har en personlighet så som ett äldre barn så hon tjötar inte emot. Säger inte nej. Jag är ledig på kvällarna. Mitt schema är samma helatiden. Jag kan gosa med en bebis. Se henne utvecklas och lära sig nya saker. 
Cons är att jag inte riktigt har någon att prata med under dagen. Hon gråter och kan inte säga varför. Jag får jobba mycket hela dagen utan rast.  Hon kommer inte minnas mig när hon blir äldre. Blöjor, behöver jag ens säga mer?


Är det lika bra som du trodde att det skulle bli och känner du att du vill stanna länge där?
Hade inte riktigt några förväntningar på hur det skulle bli men det är bra, inte perfekt men bra. Jag tror än så länge att ett år räcker som au pair.


Vilken stad i USA skulle du helst vilja besöka? :)
San francisco, velat åka dit enda sedan jag började kolla på Charmed hihi.

Vad heter du på Instagram? (Vet att du skrivit det förut men hittar det inte haha)
FannyelinaVad använder du för program när du redigerar ljus och så i videos?
Sony Vegas

Tror du att du kommer vara glad över att du tog chansen och åkte iväg till USA, när du blir gammal? Kommer du komma tillbaka till Sverige lite starkare?
Klart jag kommer vara glad, jag tror att om man settle down för tidigt så missar man så mycket som man sen som gammal kommer att ångra och vara bitter över
Jag är redan lite starkare, enda sedan jag gjorde mina första samtal till sts, åkte flyg ensam för första gången osv så har jag vart starkare. Blir bara bättre och bättre för varje dag. 

 

Och slutligen, vad är ditt bästa tips till någon som vill bli Au Pair?
Ha inte föööör höga förväntningar, bara ta det som det kommer och se det som en rolig upplevelse inte din största dröm. (låter det dumt? vill bara inte att ni ska bli besvikna) Ge inte upp, förberedelserna är många och jobbet är inte alltid glädje och skratt men du får en upplevelse för livet. Du lär dig vara mer självständig och får se lite mer av världen. Så så länge du inte vill dö för att du hatar det, håll ut.

Tack och hej från mig. Har ni fler frågor kan ni Maila mig på Fanny.mattila@live.se

Kommentarer
Postat av: johanna

Åhh saknar dig så mycket varje dag! Saknar att gå över till dig hela tiden <33

Det suger att jag va tvungen att åka hem :(

Svar: Saknar kvällsmacka/film! Vi hade kunnat göra staden så osäker här men nu får jag göra allt jobb själv. Attsingen!
fannymattila.blogg.se

2012-11-27 @ 01:00:36
URL: http://astoryofmylife.blogg.se
Postat av: Elin Jormhage

Grymt bra svar, hade inte kunnat säga det bättre själv. Håller med dig om i princip allt!

Svar: Haha va skönt att höra!
fannymattila.blogg.se

2012-11-27 @ 04:16:38
URL: http://elinjormhage.blogg.se/
Postat av: Cat

Så himla bra och spännande blogg:-)

Svar: Tönt asså!
fannymattila.blogg.se

2012-11-27 @ 09:12:40
Postat av: Victoria

Vad kul att läsa alla dina svar! :) Ska bli spännande att följa ditt år :)

2012-11-27 @ 13:28:04
URL: http://eyepoetry.blogg.se
Postat av: Annarika

Hur gammal är du?

Svar: Jag är 20 år :)
fannymattila.blogg.se

2012-11-27 @ 21:27:13
URL: http://annarikahall.blogg.se/
Postat av: Tua

Tack för ett jättebra svar på min fråga! :D

Svar: Så lite så! :D
fannymattila.blogg.se

2012-11-27 @ 22:02:10
Postat av: Bella Borgencrantz

Sjukt snygga bilder! :)

2012-11-29 @ 19:24:59
URL: http://bellaborgencrantz.blogg.se
Postat av: anna

kul att läsa!:)

2012-11-30 @ 12:05:09
URL: http://aannnnaaaa.blogg.se
Postat av: youngwoman

vart bor du?

Svar: weehawken NJ
fannymattila.blogg.se

2012-12-18 @ 14:22:44
URL: http://sarassida.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0