Föräldraledighet & bebisar

Posted by Fanny Mattila 2012-11-13 @ 18:33:00

Fick en kommentar igår

- "jag förstår inte riktigt det där med att du tar hand om en fyra månaders bebis. jag menar då brukar ju mamman (oftast) ha mammaledighet? amning, bara närheten till sin mamma osv.. 

det blir ju du istället nu? eller går det inte riktigt till på samma sätt i usa?"

Jo såhär ligger det till. I Sverige har vi som ni säkert vet totalt 480 (16 månader) dagar föräldraledighet. Alltså 240 dagar per förälder. Därför är det vanligt att barn börjar dagis när dom är ett. Jätte bra system tycker jag!

Men i USA (beror också på vilken delstat man bor i) får man bara ledigt 12 veckor (tre månader) MEN bara om man arbetar inom ett företag med minst 50 anställda och du har arbetat heltid där under minst 12 månader. Så när din bebis är tre månader får du antingen bli hemmafru det vill säga om familjen har råd att leva på bara en lön eller gå tillbaks till arbetet. Det är just därför det är så vanligt att familjer i USA har antingen nannys, au pairer eller hemmafruar. (För vem vill lämna sin tre månaders bebis på dagis?)


Sen det där med amning och närhet är svårt att svara på, jag menar klart ett barn behöver närhet av sin mamma/pappa men eftersom att dom bara har tre månaders ledighet får det bli som det blir. Amningen får bli på morgonen och kvällen, där emellan får hon bröstmjölksersättning som jag ger genom flaska precis som med välling.  

Jag tycker det är ett jätte dåligt system dom har här och USA borde verkligen lära sig lite av Europa där vissa länder har upp till fyra års föräldraledighet. Jag tror barn behöver åtminstonde ett år med sin mamma/pappa hemma då det händer så himla mycket under de månaderna. Jag menar jag har vart här en månad och har lärt mig saker om Erika och hur man tar hand om henne som hennes pappa inte har någon aning om. Ska det vara så?

Samtidigt som jag tycker det är kämpigt att vara au pair och jobba 6 dagar i veckan så tror jag inte jag hade kunnat lämna Erika nu. På bara en månad har hon utvecklat en relation till mig, jag tar henne klockan åtta och är med henne varje minut av dagen ända fram tills fem/sex då föräldrarna kommer hem. Under en vecka är hon med mig mer än vad hon är med sina egna föräldrar.


- Ta hand om mig!

Kommentarer
Postat av: Line

Hon är världens bästa bebis och du är världens bästa aupair!!!

Svar: Haha nu ska vi inte överdriva va!
fannymattila.blogg.se

2012-11-13 @ 18:53:58
Postat av: Elin Jormhage

Ser ju supermysigt ut!

Svar: Hon är supermysig!
fannymattila.blogg.se

2012-11-14 @ 23:21:19
URL: http://elinjormhage.blogg.se/
Postat av: angelica

Så himla himla söt bebis, och vilka stora fina ögon!

Svar: åh ja hon är så himla vacker :)
fannymattila.blogg.se

2012-11-15 @ 12:13:18
Postat av: B R O W N S U G A R

Gud vad söt!

2012-11-23 @ 20:38:24
URL: http://www.brownsugar.blogg.se
Postat av: Ninni Au pair 2009-2010

Jag kom in på din blogg av en slump, du var på blogg.se framsida :D

Jag var själv au pair under ett år i New Jersey. De var lugnt mitt bästa år hittills. Alla människor jag träffade, vänner och upplevelser jag fick.
Jag hade även världens bästa värdfamilj. Mamman är super, hon är inte alls som en vanlig mamma är i USA, vilket jag tycker är bra. :)

De jag vill komma med är att jag tycker att de är helt sjukt att de måste gå tillbaka till jobbet så tidigt efter att de har fått barn. Jag skulle aldrig vilja att någon annan tog hand och var mer med mitt barn än mig själv.
Sen så nämnde du att du kunde ta hand om, och visste mer om lill tjejen än vad hennes pappa gör. Så var de i mitt fall också. Vilket jag tycker är hemskt.

Jag är just nu i NJ och hälsar på :D Kom hit den 4 okt och ska åka hem den 19 dec.

Lycka till med allt!

2012-11-30 @ 04:48:03
URL: http://ninniandersson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0